Duurzaamheid

Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Bij de inrichting van het gebied wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met natuur en landschap en een gesloten grond- en waterbalans. Daarnaast is er veel aandacht voor duurzame energieopwekking zoals zonnedaken, een windmolenpark en aardwarmte.

Duurzame vestigingslocatie

Door duurzaam te handelen creëert Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo een sterke concurrentiepositie voor het gebied. Dit maakt het gebied een aantrekkelijke vestigingslocatie. Op dit moment wordt ongeveer veertig procent van de energievraag lokaal op een duurzame manier geproduceerd en geleverd. Op termijn zou dit 100% of meer kunnen worden. 

iStock606637390.jpg
Schermafbeelding20170905om23.34.302.png

Windpark

In 2021 starten Greenchoice en Windunie met de bouw van Windpark Greenport Venlo. In totaal bouwen ze acht windturbines met een gezamenlijk vermogen voor circa 30.000 huishoudens. Naar verwachting is het windpark in 2022 operationeel. Op de hoogte blijven? Kijk voor meer informatie op de website en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Greenchoice en Windunie zetten ook actief in op lokale participatie en werken hiervoor samen met de energiecoöperatie Samenstroom (Venlo).  Via een leefbaarheidsfonds komt ongeveer een half miljoen euro beschikbaar voor de omliggende dorpen en wijken. Hiermee kunnen bewoners projecten ontwikkelen, die de leefbaarheid en vitaliteit van de omgeving bevorderen. Met een lidmaatschap van Samenstroom is het ook mogelijk financieel te participeren in de opbrengsten van het windpark. Ga voor  meer informatie naar de website van Samenstroom.

Zonne-energie

Een groot aantal daken van distributiecentra op bedrijventerrein Trade Port Noord zijn bedekt met zonnepanelen. Inmiddels hebben vrijwel alle distributiecentra in dit gebied een zonnedak. In cijfers wil dit zeggen dat er medio 2021 circa 67 hectare dakoppervlak is bedekt met zonnepanelen. De hoeveelheid energie die ze opwekken is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van 15.000 huishoudens. Gemiddeld gebruiken de bedrijven 24% van de opbrengst zelf en de rest wordt terug geleverd aan het net. Genoeg dus voor 12.900 huishoudens.

TradeportNoordzonnepanelenopdakjuni201935.jpg
logowpetriplusjuisteverhoudingen.jpg

Duurzame energieoplossingen

In 2013 heeft Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo een eigen energie ontwikkelbedrijf opgericht: Etriplus. Etriplus houdt zich bezig met de ontwikkeling van duurzame energie-oplossingen in het gebied. Etriplus beschikt over de ervaring en kennis die nodig is om duurzame energieprojecten op te zetten.

Een duurzame energie-oplossing is aardwarmte. Bent u gevestigd in Trade Port Noord of West, of overweegt u zich hier te vestigen? Wilt u weten of aardwarmte voor uw onderneming interessant is? Lees dan hier meer.

Meer informatie over Etriplus vindt u op: www.etriplus.nl

Neem contact met ons op voor meer informatie