Duurzaamheid

Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Bij de inrichting van het gebied wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met natuur en landschap en een gesloten grond- en waterbalans. Daarnaast is er veel aandacht voor duurzame energieopwekking zoals zonnedaken, een windmolenpark en aardwarmte.

Duurzame vestigingslocatie

Door duurzaam te handelen creëert Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo een sterke concurrentiepositie voor het gebied. Dit maakt het gebied een aantrekkelijke vestigingslocatie. Op dit moment wordt ongeveer veertig procent van de energievraag lokaal op een duurzame manier geproduceerd en geleverd. Op termijn zou dit 100% of meer kunnen worden. 

 

Duurzaamheid


Windmolenpark Greenport Venlo

Windmolenpark 

In 2020 starten Greenchoice en Windunie met de bouw van Windpark Greenport Venlo. In totaal bouwen ze negen windturbines met een gezamenlijk vermogen voor circa 28.000 huishoudens. Naar verwachting is het windpark in 2021 operationeel.

Greenchoice en Windunie zetten dan ook actief in op lokale participatie en werken hiervoor samen met de energiecoöperaties Samenstroom (Venlo) en Reindonk Energie (Horst aan de Maas). Deze coöperaties

De energiecoöperaties Samenstroom (Venlo) en Reindonk Energie (Horst aan de Maas)krijgen de mogelijkheid om een participatieregeling op te zetten voor maximaal 4 windmolens. Met deze regeling kunnen bewoners en bedrijven van omliggende gemeenten investeren in én profiteren van het windpark.

Zonne-energie

Een groot aantal daken van distributiecentra op bedrijventerrein Trade Port Noord zijn bedekt met zonnepanelen. Wanneer alles volgens planning verloopt, hebben eind 2020 vrijwel alle distributiecentra in dit gebied een zonnedak. In cijfers wil dit zeggen dat er dan 93 hectare dakoppervlak is bedekt met 275.000 zonnepanelen die samen 72 MWh energie opwekken. Dit is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van 20.000 huishoudens.

 

Tradeport Noord zonnepanelen op dak (juni 2019) (35)

Etriplus

Aardwarmte

In 2013 heeft Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo een eigen energie ontwikkelbedrijf opgericht: Etriplus. Etriplus houdt zich bezig met de ontwikkeling van duurzame energie-oplossingen in het gebied. Etriplus beschikt over de ervaring en kennis die nodig is om duurzame energieprojecten op te zetten.

Een duurzame energie-oplossing is aardwarmte. Bent u gevestigd in Trade Port Noord of West, of overweegt u zich hier te vestigen? Wilt u weten of aardwarmte voor uw onderneming interessant is? Lees dan hier meer.

Meer informatie over Etriplus vindt u op: www.etriplus.nl

  Neem contact met ons op voor meer informatie