Iris Hendrix

Voor haar vierde verjaardag kreeg Iris Hendrix haar eerste pony en nu, veertien jaar later, is ze nog steeds iedere dag bezig met haar grote passie: paarden. De zeventienjarige woont met haar ouders en tweelingzus in een huis mét paardenstal. Vier eigen paarden hebben hier een mooi thuis, kunnen fijn rijden in een aangelegde bak én hebben genoeg plek om in de weilanden rondom het huis lekker te grazen.

"Fijn rijden over nieuwe ruiterpaden"

Op dit moment werkt Iris als Groom bij een internationale springstal. “Ik ben dus echt de hele dag met paarden bezig en dat vind ik echt leuk. De paarden zijn super lief. Natuurlijk, ze kunnen ook gevaarlijk zijn dus je moet voorzichtig zijn. Maar als je hier goed mee kunt omgaan en je hebt je draai daarin gevonden, dan is het gewoon heel erg leuk,” aldus Iris.

We ontmoeten Iris bij haar thuis, samen met haar eigen paard Lewis. Lewis is een vijfjarige hengst en is de nieuwste aanwinst van de familie. “Lewis is nog erg jong en nog niet zo lang onder het zadel. Voor hem is het dus heel fijn dat er zo’n groot natuurgebied achter ons huis ligt, zo kunnen we lekker vaak rijden. In de zomer rij ik makkelijk 5 tot 6 keer in de week. ’s Avonds rijden we meestal in het natuurgebied achter ons huis en in het weekend gaan we met de paarden zwemmen of rijden we over het pas aangelegde ruiterpad hier in de buurt. Het is echt heel leuk dat zo’n pad er is en dat daar dus over wordt nagedacht. En een ruiterpad hoeft natuurlijk niet alleen maar gebruikt te worden door ruiters, je kunt er ook op fietsen of wandelen. 

Nieuwe natuur is een hele verbetering
Zes jaar geleden verruilde Iris met haar gezin hun toenmalige huis in Grubbenvorst voor het huis van haar opa en oma. Geen onbekend terrein voor Iris, want als kind was ze hier al veel te vinden. “Ik kan me nog goed herinneren hoe het hier vroeger was. Toen was er achter ons huis, zover als je kon kijken, alleen maar wei. 

Toen wij hier zes jaar geleden kwamen wonen was de Floriade net geweest. Toen had die weidegrond al plaats gemaakt voor een parkeerterrein. Kort daarna kwam het eerste bedrijventerrein en die gingen al snel aan de linker- en rechterkant uitbreiden.”

Het is nogal een verandering. Van weidelandschap zover je kunt kijken, naar grote bedrijven in je achtertuin. Wat je daarvan merkt als bewoner? “Last heb ik er niet van. Wij zijn natuurlijk wel gewend hoe het vroeger was dus het is zeker jammer dat het zo niet meer is. Maar als familie staan we er allemaal hetzelfde in: we bekijken het van de andere kant. Je kunt je wel altijd storen aan die gebouwen maar daar schiet je zelf helemaal niets mee op. De ontwikkeling van het gebied heeft er ook voor gezorgd dat er mooie paden en nieuwe natuur is aangelegd. Dat vind ik persoonlijk weer een hele verbetering. Paardrijden op een mooi pad of mooi stuk natuur is toch wat makkelijker dan paardrijden door de wei.”

Ik blijf hier lekker wonen
Waar Iris zichzelf over 5 jaar ziet? “Ik blijf in ieder geval hier lekker wonen. Mijn doel is ook om dan nog steeds met paarden te werken en dan vooral in de stal waar ik nu ook werk. Ik ben zelf het springen ook weer op aan het pakken en iedere week leer ik weer een beetje bij.”