Jac Wanten

De regio Venlo-Venray doet al jaren bovenin mee als het gaat om logistieke hotspots in Nederland en Europa. De regio Greenport Venlo staat onder andere voor ruimte voor werk en het is dan ook niet zo gek dat de afgelopen jaren zich meerdere logistieke toppers, maar ook andere mooie bedrijven in de regio vestigden.

"We zijn er ook voor de lokale mensen"

Eén van de bedrijven die wel al meer dan 20 jaar in Venlo zit, is PVH Logistics. PVH is eigenaar van de merken Tommy Hilfiger en Calvin Klein en is sinds 2015 gevestigd in Greenport Venlo. Vanuit het distributiecentrum in Venlo distribueert het bedrijf de producten van deze merken naar klanten en eind consumenten verdeeld over ongeveer 50 landen. We spreken directeur Jac Wanten over het werken in Greenport en het werken in de logistiek. 

Werken in de logistiek
Zwaar werk, lange dagen en een vieze werkomgeving. Zomaar een paar vooroordelen over het werken in de logistiek. Vooroordelen, want volgens Jac zit het toch nét even anders: “Er zijn steeds meer richtlijnen die het werken in de logistiek voor iedereen zo aangenaam en toegankelijk mogelijk maken. Zoals je weet werken we met kleding en accessoires, dat zijn lichte en schone producten. Ons distributiecentrum is nieuw gebouwd, onze medewerkers werken grotendeels in dagdienst en kunnen zelf kiezen of ze drie, vier of vijf dagen per week willen werken.”
Jac vertelt verder: “Natuurlijk is het echt wel aanpakken en zijn er ook werkzaamheden die iets zwaarder zijn, zoals het lossen van containers. Daar houden we dan rekening mee in de planning. Zo zorgen we ervoor dat niemand overbelast raakt. Daarnaast blijven we innovaties in ons proces doorvoeren. Zo wordt ons logistieke proces steeds meer geautomatiseerd en voorkomen we tilwerkzaamheden zo veel mogelijk.”

Werken met lokale krachten
Waar PVH als bedrijf de laatste jaren al flink groeide, tilde de coronacrisis deze groei naar een next level. In een mum van tijd kwam er een grote e-commerce afdeling bij waar alle online bestellingen van Tommy Hilfiger en Calvin Klein verwerkt en verzonden worden. Het resultaat: een aardig personeelstekort. “We werken veel met arbeidsmigranten om dit personeelstekort op te lossen. Maar vergis je niet: we hebben ook veel mensen uit de omgeving in dienst. Juist die lokale verbinding, die is voor ons ontzettend belangrijk. Die verbinding gaan we aan, daar investeren we in en dat alles doen we voor de lange termijn. De regio Venlo heeft zoveel te bieden op het gebied van logistiek, dat willen we laten zien en uitdragen”, aldus Jac. 

Werken met arbeidsmigranten
Het werken in de logistiek kent vooroordelen, maar dit geldt net zo voor arbeidsmigranten: goedkope krachten met een mindere productiviteit. “Ook in deze vooroordelen kan ik me niet vinden”, zegt Jac. “Ik ben blij dat ze bij ons willen werken. Ze zijn zeker niet ‘goedkoper’ dan werknemers uit de omgeving. En als er mensen zijn die weten van aanpakken, dan zijn zij het wel. Alleen de woonsituatie is lastig maar daar proberen we ook in mee te denken. We reserveren een aantal woonunits waar onze arbeidsmigranten kunnen wonen zodat ze lekker met de fiets naar het werk kunnen komen. Zo wonen ze dicht bij het werk en in een relatief fijne omgeving.”

Werken in prettige sfeer
Net zoals bij veel bedrijven op Greenport ontstond er de laatste jaren een mengelmoes aan culturen. Hoe dat bij PVH gaat? “We hebben inderdaad veel verschillende nationaliteiten op de werkvloerDe voertaal binnen ons bedrijf is Engels, dat begrijpt (bijna) iedereen. Ik ben juist trots op hoe we dit aanpakken. Juist door niemand uit te sluiten is de sfeer op de werkvloer uitstekend. Het maakt ons niet uit hoe oud of waar je geboren bent: bij ons is iedereen welkom. Ik hoor trouwens vaak dat medewerkers het juist wel leuk vinden, nieuwe talen en nieuwe culturen. Zo leer je nog eens wat! 

Werken in de regio Venlo
“Als ik een baan zocht in de logistiek, zou ik het wel weten,” lacht Jac. “Nee, even serieus. We hebben er echt een fijne werkplek van gemaakt. Het werk van het ontwikkelbedrijf draagt daar ook aan bij. We zijn goed bereikbaar, hebben een mooie en groene omgeving om ons heen en hebben de mogelijkheid om mee te groeien met de behoefte van onze organisatie. Daarnaast werken we ook nog samen met allemaal lokale bedrijven. En dat allemaal in de regio Venlo.”

Wil jij ook werken met topmerken zoals Tommy Hilfiger en Calvin Klein? Ga dan naar www.workinginfashion.nl voor meer informatie!