Jara van den Bogaerde

Wanneer je je tanden zet in een lekkere sappige tomaat, krijg je naast een flinke dosis vitamines ook lycopeen binnen, een natuurlijk pigment waar de vrucht zijn rode kleur aan dankt. Onderzoeken laten zien dat dit stofje mogelijk het risico op welvaartziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verkleint.

"Op zoek naar de geheimen van de tomaat"

Jara van den Bogaerde is Scientist Co-innovation bij BASF’s vegetable seeds business. Zij is via het topsectorproject ‘De Waarde(n) van Groenten en Fruit’ betrokken bij een onderzoek naar het lycopeengehalte in tomaten. 

Wat is er zo bijzonder aan dit stofje?
Jara: “Lycopeen heeft zowel een anti-oxidant alsook een anti-inflammatoire werking in ons lichaam. In ons project doen we vooral onderzoek naar die anti-inflammatoire, oftewel de ontstekingsremmende werking van lycopeen. Continu hoge ontstekingswaarden in ons bloed, onder andere veroorzaakt door een ongezonde levensstijl, dragen bij aan de ontwikkeling van welvaartsziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Lycopeen uit tomaten kan mogelijk de ontstekingswaarden in ons bloed verlagen en daarmee het risico op het ontwikkelen van welvaartsziekten verkleinen”. 

Interessant dus voor verder onderzoek?
Jara: “We zijn als BASF aandeelhouder van de campus in Venlo geworden om juist onderzoeken zoals ‘Op zoek naar het geheim van de tomaat’ op te zetten. Daarin draait het om samenwerking met andere bedrijven en kennis- en onderwijsinstellingen. Die samenwerking is enorm waardevol: het versterkt de relaties en je helpt elkaar echt verder. Onze klanten, de telers, draaien ook mee in dit project. Zij profiteren dus direct van de uitkomsten van dit onderzoek”.

Je leest meer over het onderzoek op: Op zoek naar de geheimen van de tomaat | Brightlands