Jeroen Sanders

Jeroen Sanders, voormalig eigenaar en directeur van het Venlose bedrijf Leolux, woont samen met zijn vrouw binnen het Greenport ontwikkelgebied. Na zijn pensioen heeft Sanders zijn landgoed uitgebreid en omgetoverd tot natuurgebied, toegankelijk voor iedereen. “Nadat ik al die capriolen met Leolux had uitgehaald en de hele wereld had gezien voor mijn werk vond ik het genoeg geweest. Mijn zoon heeft het bedrijf overgenomen en sindsdien houd ik me met het landgoed bezig. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, dus daar ben ik ook het liefst. In de winter geef ik alle bomen hier in de buurt compost. Ik fiets, ik wandel en ik studeer. Ik blijf een beetje aanrommelen en dat bevalt goed."

"Landgoed voor iedereen toegankelijk"

De tijd van Leolux
Er was een tijd dat het leven van Sanders er een stuk anders uitzag. “Mijn vader is na de oorlog Leolux begonnen. Ik was 23 jaar toen ik het bedrijf van mijn vader binnenstapte en 30 toen ik het bedrijf overnam. We groeiden door en gingen van 80 naar 500 medewerkers in 20 jaar tijd. We exporteerden onze producten door heel Europa.”  Toen Sanders 60 werd, besloot hij het iets rustiger aan te gaan doen. “Ik heb altijd gezegd: je moet het jonge mensen laten doen. En dan realiseer je je ineens dat je dat zelf ook niet meer bent. Sinds 2014 heeft mijn zoon het helemaal overgenomen.”

Liever een stuk grond dan een Maserati
“Na mijn pensioen had ik tijd om te investeren in een andere passie: de natuur,” aldus Sanders. Hij investeert naar eigen zeggen liever in een stuk grond dan in een Maserati. “Grond verdampt niet, die Maserati wel. Daarom heb ik van de aangekochte grond ook natuur gemaakt, natuur waar iedereen van kan genieten. Daarnaast is het ook een stukje compensatie. Als ondernemer reis je je hele werkleven natuurlijk veel rond. Ook al waren wij met Leolux altijd bezig met duurzame producten, er komt toch wel wat vervuiling bij kijken. Ik vind dat je dat moet compenseren.”

Toch merkt Sanders dat hij niet iedereen in zijn enthousiasme meekrijgt. “Ik probeer vrienden, ondernemers van mijn leeftijd, wel eens vaker voor dit soort ideeën uit te nodigen. Als we allemaal een halve hectare grond kopen hebben we misschien wel 6 hectare bij elkaar. Dan kun je mooie stukken natuur maken. Maar ik krijg ze nog niet echt mee. Eigenlijk zou je dus mensen wat meer moeten stimuleren. Heb je wat geld verdiend? Verdiep je eens in de mogelijkheid om daar natuur van te maken.”

Een natuurgebied met een missie
“Mijn missie voor dit natuurgebied is eigenlijk hetzelfde als de missie die ik ook altijd voor Leolux had: een wereld vol mooi en bijzonder maken, met een vleugje eeuwigheidswaarde. Een vleugje hè, want eeuwigheidswaarde kun je niet maken want je bestaat niet eeuwig. Ik wil een plek creëren waar mensen zich thuis kunnen voelen en waar ze een verbinding kunnen zoeken met de natuur, een plek die blijft,” zegt Sanders. Wanneer is hij dan tevreden? “Je moet tevreden kunnen zijn met het feit dat alles onvolmaakt blijft en dat je het volmaakte ook niet kunt maken. Je komt zelf tot een bepaald punt en dan moeten anderen er weer mee verder. Als je dat kunt accepteren, ben je tevreden.”

Samenwerking ontwikkelbedrijf
Een gebied ontwikkelen doe je samen, Sanders werkt daarom al geruime tijd met het Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo samen: “In het begin was er alleen maar een plan. Dat plan riep weerstand op omdat het een modelplan is, een theorie, maar de theorie is heel anders dan de praktijk. Dan loopt zo’n samenwerking in het begin heel stroef. Nu kan ik zeggen dat die samenwerking alleen maar beter is geworden. We hebben het landgoed samen ingericht en gezocht naar oplossingen om leefgebieden te creëren voor bijvoorbeeld de das. Er werken nu mensen uit de regio bij het Ontwikkelbedrijf. Mijn contactpersoon fietst regelmatig hier door het landschap om te kijken of alles goed groeit. Dat vind ik nou echt goed: werken met betrokken, regionale mensen is nooit een slecht idee.”