Michel Verstegen

Michel Verstegen woont aan de Grubbenvorsterweg in Sevenum, aan de rand van kassengebied Californië en de regio Greenport Venlo. Hij maakte de gebiedsontwikkelingen van dichtbij mee. Michel zag niet alleen zijn directe omgeving veranderen, maar is inmiddels ook persoonlijk betrokken: enkele dagen per week werkt hij als landschapsbeheerder voor het Ontwikkelbedrijf. 

Mooi als je ziet dat veranderingen beter uitpakken dan verwacht

“Toen het kassengebied Californië werd ontwikkeld, waren wij als inwoners van het gebied de eersten die ermee te maken kregen,” begint Michel. “Ik zag in de beginjaren vaker plekken in het gebied die meer onderhoud nodig hadden en dan nam ik contact op het Ontwikkelbedrijf. Op een gegeven moment kwamen ze naar me toen met de vraag of ik gebiedsbeheerder wilde worden.” Van origine zelfstandig boer met een kleinschalig bedrijf, was Michel toch al van plan om zijn werkzaamheden af te bouwen. Hij besloot de uitdaging aan te gaan. Dat bevalt goed: “Ons werk in de natuur is heel divers. Ik houd het natuurbeheer in de gaten en regel het onderhoud waar nodig. Ook denk ik mee over de beste aanpak als er nieuwe natuur wordt aangelegd. Ik ben de ogen en oren in het gebied. En ik ben iemand uit de buurt en daarom makkelijk aanspreekbaar voor de omwonenden.” 

Toch begrijpt Michel ook dat niet iedereen blij is met veranderingen. “Wanneer de vertrouwde omgeving gaat veranderen, zit niet iedereen daarop te wachten. Dat snap ik heel goed. In het begin zette ik zelf ook de hakken in het zand, maar ik ben altijd bereid geweest om mee te denken. We moeten er met het oog op de toekomst wel voor zorgen dat de motor blijft draaien. Dat er werkgelegenheid is voor ons en onze kinderen. Dat moet je niet onderschatten.” Dus besloot Michel actief mee te denken.

 “Op een gegeven moment wilde het Ontwikkelbedrijf een bepaald stuk landbouwgrond gebruiken, maar dat werd lastig toen bleek dat er vleermuizen zaten. Uiteindelijk heb ik een stuk van mijn grond verkocht. Op dat stuk grond heb ik zelf altijd gewerkt. Het Ontwikkelbedrijf heeft er nieuwe natuur gerealiseerd en nu zie ik dat het steeds mooier wordt. Mensen hebben er plezier en kunnen er recreëren. Dat geeft me een goed gevoel. En weet je wat het leukst is: ik beheer het nog steeds zelf!” 

Een bekend gezicht
Michel is niet de enige wiens mening over Greenport veranderde door de jaren heen. Hij is een bekend gezicht in het gebied en krijgt vaak reacties van mensen als hij aan het werk is als landschapsbeheerder. “Ik word erg vaak aangesproken door mensen die zeggen: goh, wat hebben jullie dit ook mooi gemaakt, wij wandelen hier erg graag! Dat geef ik door aan de collega’s aan de tekentafel, want zij hebben het immers bedacht. De voorbijgangers vragen ook wat we nog allemaal gaan doen in de toekomst; ze zijn nieuwsgierig. Met de QR-codes langs de fietsroutes Rondje Greenport Noord en Zuid kunnen mensen zelf lezen wat er gebeurt in het gebied.”

 

Michel probeert ook mensen die minder enthousiast zijn te woord te staan. “Niet alle omwonenden zijn het eens met de gebiedsontwikkelingen, maar ze weten tegenwoordig waar ze moeten zijn als ze vragen of problemen hebben. Ze weten mij bijvoorbeeld te vinden. Er is goede communicatie. En in mijn ogen, proberen we van twee kanten zoveel mogelijk naar elkaar toe te komen. Dan wordt er extra gemaaid of opgeruimd, bijvoorbeeld. Ook als de gemeentes iets vergeten, lossen wij dat op of kaarten we het aan. Dat wordt gewaardeerd.”

Klaar voor de toekomst
Michel is trots op het gebied waar hij woont en werkt. “Ondanks dat het grotendeels een bedrijventerrein is, is het prachtig groen. Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen hier uit de buurt ook écht met het mooie weer de twee nieuwe fietsroutes, Rondje Greenport Noord en Zuid, gaan fietsen. Zelfs ík kwam nog stukken natuur tegen die ik nooit eerder heb gezien.” Hoewel Michel altijd al thuis was in de natuur, is hij zich naar eigen zeggen door zijn werk als landschapsbeheerder ook bewuster geworden van de waarde van de natuur. “Voorheen dacht ik: als iets rommelig is, moet het weg. Maar nu weet ik dat je dan misschien de balans verstoort.”  Ook tijdens de cursus Natuurbeheer en graslandschap heeft hij veel geleerd. Zo heeft hij nog meer inzicht gekregen in hoe je grasland zo kunt beheren dat dieren, kruiden en planten meer kans krijgen en je een weide kunt veranderen in natuur.  Hij ziet dat in de nieuw aangelegde natuurgebieden, dieren en vogels weer terugkeren. “Toen ik jonger was, zag ik op het boerenland allerlei dieren zoals hazen en kieviten. Daarna verdwenen ze voor lange tijd. Dankzij de gebiedsontwikkeling komen ze langzaam terug. Je ziet weer dingen ontstaan en groeien. Sommige veranderingen lijken niet altijd welkom, maar het is mooi als je achteraf ziet dat ze beter uitpakken dan verwacht.”