Sjaak Huijs

Sjaak Huijs is hobbyfotograaf en bijna iedere dag te vinden in het Greenport gebied. Fotograferen is altijd al een hobby van Sjaak geweest, maar na zijn pensionering werd het een dagelijkse bezigheid.

"Elke dag op pad met camera"

Foto’s van vroeger
Dat die hobby uitgroeide tot een dagelijkse bezigheid heeft ook te maken met Sjaaks doel: “Ik wil met mijn foto’s ervoor zorgen dat er voor de volgende generatie ook beeldmateriaal ligt. Als we het hebben over foto’s van ‘vroeger’, dan gaat het vaak over foto’s van 70 of 80 jaar geleden. Deze generatie herkent zich daar niet meer in. Ik fotografeer graag en dit is dan ook wat ik na wil laten aan de volgende generatie.” 

In de regio verandert veel: oude woningen of bedrijven maken plaats voor nieuwe bedrijven, wegen en fietspaden worden aangelegd en bedrijven breiden uit. Laten die veranderingen nu net de zaken zijn die Sjaak graag vastlegt. “Alles wat er in de omgeving gebeurt, leg ik vast. Ik breng het oude en nieuwe in beeld. Ik heb foto’s van ieder bedrijf dat gebouwd is, van de eerste schep in de grond tot de oplevering. Wil je weten hoe de weg is aangelegd? Ik heb het allemaal op beeld. Van ieder project heb ik meer dan duizend foto’s. Daarnaast heb je natuurlijk veel natuur en dieren in het gebied. Bij de nieuw aangelegde waterpartijen vind je zoveel diersoorten. Vorig jaar heeft ook de torenvalk gebroed in het gebied en vijf jongen gekregen. Die heb ik ook vastgelegd,” aldus Sjaak.  

Een dag uit het leven van Sjaak
“Ik zit eigenlijk de eerste helft van de dag op de fiets en de andere helft achter de computer om de foto’s die ik heb gemaakt te bewerken. Daarbij moet ik zeggen dat ik geluk heb met mijn vrouw, die me vrijlaat om deze hobby uit te oefenen. Ik heb daarbij mijn vaste route die ik iedere dag fiets, mits het goed weer is. Met slecht weer fiets ik niet. De afgelopen jaren heb ik misschien wel twintigduizend kilometer gefietst en evenveel foto’s gemaakt,” zegt Sjaak.k ook niet dat ik iets verkoop of dat mijn foto’s in slechte handen komen. Dat is mijn intentie in ieder geval niet. Zo gauw als ik foto’s maak waar mensen op staan, ga ik daar verstandig mee om en vraag ik toestemming. Uitvoerders hebben me ook al vaker uitgenodigd voor een rondleiding, dat is ook wel bijzonder.”

De foto’s bewaart Sjaak op een harde schijf. Lachend zegt hij: “Al is er maar één iemand die ik er blij mee kan maken, dan ben ik al blij. Ik doe het ook niet om winst of iets te maken. Ik doe het omdat ik het leuk vind en omdat ik er plezier aan beleef. Iedereen die de foto’s wil zien, stuur ik ze op. Dan kunnen ze er een boek of filmpje van maken.”

Kleine camera
We gaan met Sjaak mee naar, Parc Zaarderheiken, een plek die op dit moment volop in ontwikkeling is en waar hij geregeld foto’s maakt: Het formaat van zijn camera valt meteen op: “Zoals je ziet heb ik geen grote camera. Als ik op de fiets zit, moet ik snel mijn camera kunnen pakken en beeld vastleggen. Ik heb helemaal geen tijd om die camera eerst in te stellen. Ik maak veel foto’s en dan zie ik thuis wel wat het geworden is.” 

In het gebied is Sjaak ondertussen geen onbekend gezicht meer. Tijdens de bouw van verschillende bedrijven heeft hij goed contact met uitvoerders, die laat hij dan ook weten dat hij foto’s maakt. “Dat vindt niemand een probleem. Het is natuurlijk ook niet dat ik iets verkoop of dat mijn foto’s in slechte handen komen. Dat is mijn intentie in ieder geval niet. Zo gauw als ik foto’s maak waar mensen op staan, ga ik daar verstandig mee om en vraag ik toestemming. Uitvoerders hebben me ook al vaker uitgenodigd voor een rondleiding, dat is ook wel bijzonder.”