Natuur

Bij de ontwikkeling van Greenport Venlo houden we rekening met de aanwezige natuur- en leefgebieden van dieren. En we zien nu dat niet alleen de dieren die al in het gebied leefden weer een plek hebben gevonden. Ook nieuwe diersoorten hebben het water en groen ontdekt. 

Jan Schrage

Bijen zorgen voor groenten en fruit

Jan Schrage is imker en voorzitter van Imkervereniging Horst en omgeving. Hij woont in Melderslo en heeft 25 bijenvolken. Een aantal van deze bijenvolken houdt Jan op de Brightlands Campus (voormalige Floriadeterrein). Maar hoe belangrijk zijn bijen nu eigenlijk? En wat moeten we doen om ervoor te zorgen dat ze niet uitsterven. Jan vertelt ons er alles over. 

Passie voor bijen
Of Jan altijd een passie voor bijen en het werk als imker had? “Nee, nooit iets mee gehad. Tot een moment dat een collega met bijen begon. Ik had er de ruimte voor en dus nam ik mijn eerste bijenvolk. Dat ging al heel snel mis omdat ik helemaal geen verstand had van Imkeren. Toen heb ik een cursus gevolgd en zo begon het imkervirus te werken. Later hoorde ik dat mijn opa vroeger ook een paar bijenvolken had. Dat is wel bijzonder. Ze zeggen altijd: als je er eenmaal mee in aanraking komt, laat het je nooit meer los. Het is fascinerend wat die beestjes doen”, aldus Jan. 

Vereniging
We ontmoeten Jan in ’t Zoemhukske, het praktijkcentrum voor de bijenteelt en het verenigingshuis van de Imkervereniging Horst e.o. De imkervereniging werd in 1915 opgericht. “Hier organiseren we cursussen voor beginners en gevorderden. We organiseren bestuivingscursussen voor imkers en we geven voorlichting over de verschillende bloemen en planten die goed zijn voor de bij.” Jan laat ons de grote tuin rondom het verenigingsgebouw zien. Hier kunnen bezoekers inspiratie op doen voor hun eigen tuin. “Ook zien we steeds vaker organisaties als Landschap Horst aan de Maas en de gemeente hier cursussen organiseren in een natuurlijke omgeving. Zo kunnen wij ons mooie gebouw in stand houden”, zegt Jan. 

Bijen zorgen voor ons voedsel
Dit jaar hoopt de vereniging weer twaalf Imkers op te leiden. Daarnaast werkt de vereniging samen met Stichting Landschap Horst aan de Maas om stukken grond in de gemeente in te zaaien. Jaarlijks wordt er 40 tot 60 hectare grond ingezaaid met een bloemenmengsel. Dit doen we om het voedselaanbod te vergroten en de diversiteit te verbeteren voor een grotere en meer diverse populatie (wilde) bijen en andere insecten.

Bijen zijn belangrijk. Zo belangrijk dat als er geen bijen meer zijn, dat grote gevolgen zou hebben voor onze voedselvoorziening. “Dan worden de schappen in de supermarkt wel heel erg leeg. Veel groente en fruit komt alleen maar tot stand omdat een zaadje bestoven wordt door bijen zodat er een plantje op gekweekt kan worden. Het zou dus grote gevolgen hebben als bijen uitsterven. Maar veel mensen weten dit niet. Daarom geven we hier voorlichting. We ontvangen veel groepen, waaronder scholieren, om de kennis over de bijen en de bloemen zo breed mogelijk te verspreiden

Samenwerking Greenport Venlo
“Biodiversiteit is ontzettend belangrijk in dit verhaal. In de Peel zie je bijvoorbeeld alleen maar gras, mais, aardappelen en bieten. Er staat geen bloem. Voor bijen zijn die bloemen juist zo belangrijk. Wij proberen dat weer in evenwicht te brengen. Dat gaat met horten en stoten. Je ziet nu dat bijvoorbeeld de bermen weer mooi bloeien met veel verschillende bloemen, dat deden ze vijf jaar geleden niet. Dat is het resultaat van een vernieuwd bermbeheer waarin we de gemeente hebben geadviseerd. Dat een partij zoals het Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo hier ook heel actief mee bezig is, kunnen wij alleen maar toejuichen”, zegt Jan.

De connectie met het Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo legde Jan tijdens de Floriade in 2012. Tijdens het evenement was hij zes maanden lang de beheerder van het bijenpaviljoen. “Ik kreeg van het ontwikkelbedrijf de mogelijkheid om bijenvolken in het gebied te houden. Ik ben er vaak te vinden en zie de ontwikkeling dan ook van dichtbij. Het gaat niet alleen maar om nieuwe en meer grote bedrijven, er is daarnaast veel ruimte voor nieuwe natuur. We kunnen het samen zo mooi maken, daar moet je soms discussies over voeren, maar samen kom je dan wel écht verder.” 

 

Landgoed voor iedereen toegankelijk

Jeroen Sanders, voormalig eigenaar en directeur van het Venlose bedrijf Leolux, woont samen met zijn vrouw binnen het Greenport ontwikkelgebied. Na zijn pensioen heeft Sanders zijn landgoed uitgebreid en omgetoverd tot natuurgebied, toegankelijk voor iedereen. “Nadat ik al die capriolen met Leolux had uitgehaald en de hele wereld had gezien voor mijn werk vond ik het genoeg geweest. Mijn zoon heeft het bedrijf overgenomen en sindsdien houd ik me met het landgoed bezig. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, dus daar ben ik ook het liefst. In de winter geef ik alle bomen hier in de buurt compost. Ik fiets, ik wandel en ik studeer. Ik blijf een beetje aanrommelen en dat bevalt goed."

Pag 3 - Jeroen Sanders foto 2.JPG

De tijd van Leolux
Er was een tijd dat het leven van Sanders er een stuk anders uitzag. “Mijn vader is na de oorlog Leolux begonnen. Ik was 23 jaar toen ik het bedrijf van mijn vader binnenstapte en 30 toen ik het bedrijf overnam. We groeiden door en gingen van 80 naar 500 medewerkers in 20 jaar tijd. We exporteerden onze producten door heel Europa.”  Toen Sanders 60 werd, besloot hij het iets rustiger aan te gaan doen. “Ik heb altijd gezegd: je moet het jonge mensen laten doen. En dan realiseer je je ineens dat je dat zelf ook niet meer bent. Sinds 2014 heeft mijn zoon het helemaal overgenomen.”

Liever een stuk grond dan een Maserati
“Na mijn pensioen had ik tijd om te investeren in een andere passie: de natuur,” aldus Sanders. Hij investeert naar eigen zeggen liever in een stuk grond dan in een Maserati. “Grond verdampt niet, die Maserati wel. Daarom heb ik van de aangekochte grond ook natuur gemaakt, natuur waar iedereen van kan genieten. Daarnaast is het ook een stukje compensatie. Als ondernemer reis je je hele werkleven natuurlijk veel rond. Ook al waren wij met Leolux altijd bezig met duurzame producten, er komt toch wel wat vervuiling bij kijken. Ik vind dat je dat moet compenseren.” 
Toch merkt Sanders dat hij niet iedereen in zijn enthousiasme meekrijgt. “Ik probeer vrienden, ondernemers van mijn leeftijd, wel eens vaker voor dit soort ideeën uit te nodigen. Als we allemaal een halve hectare grond kopen hebben we misschien wel 6 hectare bij elkaar. Dan kun je mooie stukken natuur maken. Maar ik krijg ze nog niet echt mee. Eigenlijk zou je dus mensen wat meer moeten stimuleren. Heb je wat geld verdiend? Verdiep je eens in de mogelijkheid om daar natuur van te maken.”

Een natuurgebied met een missie
“Mijn missie voor dit natuurgebied is eigenlijk hetzelfde als de missie die ik ook altijd voor Leolux had: een wereld vol mooi en bijzonder maken, met een vleugje eeuwigheidswaarde. Een vleugje hè, want eeuwigheidswaarde kun je niet maken want je bestaat niet eeuwig. Ik wil een plek creëren waar mensen zich thuis kunnen voelen en waar ze een verbinding kunnen zoeken met de natuur, een plek die blijft,” zegt Sanders. Wanneer is hij dan tevreden? “Je moet tevreden kunnen zijn met het feit dat alles onvolmaakt blijft en dat je het volmaakte ook niet kunt maken. Je komt zelf tot een bepaald punt en dan moeten anderen er weer mee verder. Als je dat kunt accepteren, ben je tevreden.”

Samenwerking ontwikkelbedrijf
Een gebied ontwikkelen doe je samen, Sanders werkt daarom al geruime tijd met het Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo samen: “In het begin was er alleen maar een plan. Dat plan riep weerstand op omdat het een modelplan is, een theorie, maar de theorie is heel anders dan de praktijk. Dan loopt zo’n samenwerking in het begin heel stroef. Nu kan ik zeggen dat die samenwerking alleen maar beter is geworden. We hebben het landgoed samen ingericht en gezocht naar oplossingen om leefgebieden te creëren voor bijvoorbeeld de das. Er werken nu mensen uit de regio bij het Ontwikkelbedrijf. Mijn contactpersoon fietst regelmatig hier door het landschap om te kijken of alles goed groeit. Dat vind ik nou echt goed: werken met betrokken, regionale mensen is nooit een slecht idee.”

Variatie trekt veel dieren aan

Bjorn Alards is vogelaar. Een fanatieke vogelaar. Minimaal één keer per week trekt hij erop uit om nieuwe of zeldzame soorten te ontdekken in de natuur. Als Horstenaar komt hij regelmatig in Greenport Venlo om van de natuur te genieten en vogels te bekijken. “De variatie in planten en water trekt veel dieren aan.” Hij houdt lijstjes bij van vogels die hij tegenkomt en als het kan neemt hij ook foto’s. Zo ontdekte hij in Limburg de monniksgier, een vogel die in Europa met name in Spanje voorkomt. Het gebied waar Bjorn op zoek gaat naar vogels beperkt zich niet alleen tot Nederland. Zo trok hij al onder meer naar Georgië en Israël. Maar dat wil niet zeggen dat hij is uitgekeken op zij eigen regio. Integendeel zelfs, want het Greenport gebied trekt hem nog steeds. “De laatste jaren is hier natuurlijk veel veranderd. Maar als ik het vergelijk met andere gebieden waar grote bedrijven gevestigd zijn, hebben ze het hier goed gedaan. In Greenport Venlo zijn voor vogels bijvoorbeeld broedmogelijkheden op de daken van bedrijven en hebben ze door de vele waterpartijen een veilige plek.”

Faunatoren

Een manier om rekening te houden met aanwezige natuurwaarde is de bouw van een faunatoren voor vleermuizen en huismussen. De vleermuizen en huismussen zijn door het verdwijnen van oude boerderijen gedwongen hun woonplaats te verlaten. Met de aanleg van de faunatoren zijn de vleermuizen en huismussen verzekerd van een nieuwe verblijfplaats in het gebied. Wanneer je over de Greenport Bike Way fietst passeer je deze vleermuistoren en de vleermuisbunker. 

DSC09964213.JPG
P1490189255.JPG

Uilenkasten

In het gebied komen ook verschillende uilensoorten voor. Oude boerderijen verdwijnen en om de uilen toch een goed onderkomen te bieden, is er een gebied ingericht met uilenkasten.

Dassentunnels

Dat de das zijn leefgebied ondanks de vele ontwikkelingen in het gebied kan behouden, blijkt uit de aanleg van dassenroutes. Deze routes zorgen ervoor dat de das zich veilig in het gebied kan bewegen. Daarnaast wordt het leefgebied van de das beschermd door hagen.

43aGreenportVenlobedrijventerreinbedrijfskavelnatuurduurzaamheidbedrijventerreinflorafaunaA73.jpg

Ruimte voor nieuwe diersoorten

Het regenwater dat op de daken van de bedrijfsgebouwen valt, leiden we terug in het gebied. Hiervoor zijn grote waterpartijen tussen de bedrijven gemaakt. Zwanen, eenden en andere watervogels dobberen hier in het zonnetje. En de aalscholvers? Die vissen hier hun maaltje bij elkaar. 

Natuurlijk onderhoud

Een gebied met veel groen vraagt ook onderhoud, het liefst op een duurzame manier. Zo trekt twee keer per jaar een herder met zijn schapen door het gebied. Je ziet ze vooral op Trade Port Noord waar ze op de grondwallen rondom de bedrijven grazen. 

Groenonderhoud
32lrGreenportVenlobedrijventerreinbedrijfskavelnatuurduurzaamheidbedrijventerreinflorafaunaA73.jpg

Insecten

De grondwallen rondom de bedrijven zijn ingezaaid met een wildmengsel en het leefgebied van bijen, vlinders en vogels. Bijen vinden hun weg langs een onzichtbaar geurspoor naar de bloemen tegen de grondwallen. Kleur, vorm en geur van de bloemen trekken de bijeen aan. Nectar en stuifmeel zijn vervolgens hun beloning. 

Neem contact met ons op voor meer informatie