Natuur- en recreatiegebied Parc Zaarderheiken

Parc Zaarderheiken is een voor iedereen vrij toegankelijk natuur- en recreatiegebied dat is gelegen tussen de Brightland Campus Greenport Venlo en Trade Port Noord. Een groot en veelzijdig gebied waar onder andere inwoners van Venlo-West en Grubbenvorst de ruimte vinden om heerlijk te hardlopen, fietsen, wandelen en vissen. Ook wordt er in het gebied een golfbaan met horeca en parkeergelegenheid aangelegd. 

Parc Zaarderheiken Greenport Venlo recreatie golf

 

Heidelandschap in ontwikkeling

In 2014 en 2018 is ten noorden en zuiden van de Greenportlane een groot heidegebied van circa 40 hectare aangelegd. In het gebied ten noorden van de Greenportlane is de heide al zichtbaar. Het gebied ten zuiden van de Greenportlane wordt nog ingericht met heide en groen. Een ecoduct verbindt het noordelijke en zuidelijke gebied. Veiligheid voor de recreërende fietsers vinden we hier uiteraard belangrijk: eind 2019 zorgt een fietsbrug ervoor dat ze veilig de Greenportlane kunnen oversteken.

Parc Zaarderheiken heidelandschap Greenport Venlo recreatie

09354-Stuifduinen

 


Stuifduinen 

Door het intensieve gebruik van de schrale en zandige gronden is de begroeiing verdwenen en zijn onder invloed van de wind stuifduinen ontstaan. Deze zandheuvels zijn in sommige gevallen maar liefst drie meter hoog, maar toch niet altijd even goed zichtbaar door de naaldbomen. Daar gaat verandering in komen. Door het dunnen van het naaldbos, in het bos en aan de bosrand, ontstaat meer biodiversiteit én zijn de stuifduinen beter zichtbaar. Een aantrekkelijk recreatiegebied, onder andere voor golfers. 

 

 

De Mierbeek

De Mierbeek wordt in de natuurlijke staat teruggebracht en uitgediept. Hierdoor ontstaat een beekdal met hooilanden en wordt de karakteristieke houtwallenstructuur (Berkterbroek) weer hersteld. Het resultaat mag er straks wezen: de nieuwe Mierbeek meandert met mooie doorzichten en soms een besloten gevoel door het aantrekkelijke gebied. 

Parc Zaarderheiken Mierbeek Greenport Venlo recreatie

Parc Zaarderheiken Visvijver Witte Berg Greenport Venlo recreatie

 

 

Vijver ‘Witte Berg’ weer zichtbaar

Verscholen tussen de Sint Jansweg en de Zaanderweg ligt de visvijver ‘Witte Berg’. Een prachtige vijver die helaas verborgen ligt. Om de vijver zichtbaar te maken, wordt de begroeiing aan de randen van de vijver opener. Vanaf de visvijver ontstaan zo ook mooie doorzichten richting het omliggende landschap. Het gebied is heel geschikt voor recreatie: er is een visclub actief, je kunt er heerlijk wandelen en aan de randen worden golfholes aangelegd.  

  Neem contact met ons op voor meer informatie