Landschapsplan

Het landschapsplan heeft als doelstelling om 400 hectare natuur en landschap aan het gebied toe te voegen waarbij bestaande natuurgebieden worden versterkt en met elkaar in verbinding gebracht. De 400 hectare die wij ontwikkelen is inclusief ongeveer 56 hectare wettelijke compensatie. De wettelijke compensatie is verplicht, omdat door de aanleg van bedrijventerreinen bestaande natuur en landschap verloren gaat,  De aanvullende 344 hectare zijn bedoeld om een beter evenwicht te krijgen tussen werklandschappen (bedrijventerreinen) en natuurlandschappen. En in deze natuur en landschap vind je natuurlijk ook veel recreatiemogelijkheden.
Meer weten over de aanleiding en de doelstellingen? Bekijk dan het volledige landschapsplan.

Gerealiseerd
Op dit moment is 261 hectare klaar, 95 hectare in ontwikkeling en ligt er dus nog een opgave voor 44 hectare waarvoor we geschikte gronden zoeken binnen ons plangebied. Voor de uitvoering van het landschapsplan is de grondverwerving een onzekerheid. Dit kan namelijk alleen op basis van vrijwillige verkoop.
Op locaties waar het niet mogelijk was om grond te kopen tegen marktconforme prijzen, is het plan aangepast zodat het uiteindelijke doel nog steeds kan worden bereikt.
Op de Realisatiekaart Landschapsplan zie je op welke plekken nieuwe natuur en landschap in het kader van het landschapsplan zijn aangelegd. De categorie 'landschapsplan in ontwikkeling' laat percelen zien die nog gerealiseerd moeten worden. Voor deze gronden (ons eigendom of waarvoor afspraken zijn gemaakt met de eigenaar) zijn we bezig met de planvorming. De cirkels geven de faunapassages aan die klaar zijn of nog worden ontwikkeld. Faunapassages zijn ecologische voorzieningen, zoals bijvoorbeeld dassentunnels, kleinwildtunnels en ecoducten. Deze zorgen voor een veilige oversteek of onderdoorgang bij wegen en spoor.

Natuurtypen
De natuur in Nederland is divers: duinen, heidevelden, moerassen, bossen en ga zo maar door. Dat komt bijvoorbeeld door verschillen in ontstaansgeschiedenis, (door rivieren, de zee, ijstijden en wind), de grondsoort, reliëf, waterhuishouding en gebruik door de mens. Daardoor verschillen de groeiomstandigheden voor planten van plek tot plek, zowel op regionale als lokale schaal, en kunnen we verschillende natuur- en beheertypen onderscheiden. Op de Realisatiekaart Natuurtypen zie je welke in Greenport Venlo worden gerealiseerd.

Extra: Groene Dorpsmantel en inpassing werklandschap
Projecten vanuit het project Groene Dorpsmantel vind je ook op de kaart. Deze projecten leveren een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van natuur en landschap, maar tellen niet mee als onderdeel van de 400 ha. Ook de inpassing van de bedrijventerreinen telt niet mee. Deze onderdelen worden dus gerealiseerd als extra op de 400 hectare.
 

Klik en scroll op de kaarten hieronder om deze te vergroten en in te zoomen.

                                       Realisatiekaart Landschapsplan

Realisatiekaart 2024 Q4.jpg

Realisatiekaart Natuurtypen

Realisatiekaart_beheertypen-2024-Q3.jpg

Op dit moment ligt in de uitvoering de focus op de gebieden hieronder.