Start verbouwing pand 'Raad van Arbeid' in Venlo

Op 12 september start officieel de verbouwing van het voormalige Raad van Arbeid gebouw in het centrum van Venlo.

De verwachting is dat de Universiteit Maastricht medio 2019 verhuist naar dit karakteristieke pand aan de Nassaustraat. Hier zullen de bacheloropleidingUniversityCollege en tweemasters worden gehuisvest. Ook biedt het gebouw straks ruimte aan 28 studentenstudio’s.

De uitdaging
De belangrijkste uitdaging in het ontwerp en herbestemming van dit karakteristieke en beeldbepalende gebouw: met behoud van het karakter van dit gebouw uit de 50er jaren, een moderne onderwijsfaciliteit te maken die voldoet aan de eisen van de 21e eeuw.

Ruud van Heugten, directeur Campus Vastgoed Greenport Venlo: "We hebben inmiddels enige ervaring in het transformeren van een bijzonder gebouw. Zo is de Villa Flora van expositiekas tijdens de Floriade nu omgebouwd tot campusgebouw voor de Brightlands Campus Greenport Venlo. Ook het Raad van Arbeid gebouw zullen we zo een nieuwe toekomst geven.”

Behoud karakteristieke elementen
In het gebouw blijven zoveel mogelijk karakteristieke elementen zoals de oorspronkelijke tegel -en natuursteen wandafwerkingen, stalen kozijnen en deuren en glas in lood ramen bewaard.

Daarnaast maken studenten en docenten straks gebruik van een nieuwe, eigentijdse, collegezaal met 100 zitplaatsen. Het terrein aan de achterkant van het gebouw wordt verlaagd zodat er daglicht in het souterrain komt. Hierdoor krijgt de achtergevel van de aanbouw een volledig nieuwe look. De voorgevels van het hoofdgebouw behouden hun karakteristieke elementen zoals de bestaande stalen kozijnen, metselwerk, prefab betonnen omlijstingen en trappen.

Nick Bos, vice-president Maastricht University:“De campus van de Universiteit Maastricht in Venlo biedt innovatief en internationaal onderwijs en onderzoek op het gebied van gezonde voeding en logistiek. Dit nieuwe pand is nodig om onze activiteiten in onderwijs verder te kunnen ontwikkelen vanuit een aantrekkelijke omgeving. Samen met onze partners uit de overheid en bedrijfsleven bieden wij zo een inspirerende plek waar we onze studenten optimaal kunnen faciliteren.”

Erwin Boom, wethouder gemeente Venlo: “"Venlo studentenstad krijgt steeds meer invulling. Niet alleen het aantal succesvolle opleidingen neemt toe, maar ook de faciliteiten die voor een studentenstad van belang zijn. We kunnen nu, mede dankzij de unanieme steun van de Venlose gemeenteraad aan de slag met de “oude Raad van Arbeid”. Het gebouw zal na de verbouwing, dankzij een uitstekende samenwerking met de provincie Limburg en de Universiteit Maastricht een enorme aanwinst zijn voor alle betrokken partijen, en dat ook nog eens op een top locatie. Bovendien komt er zo ook een einde aan de jarenlange leegstand van een beeldbepalend gebouw in onze binnenstad.

Joost van den Akker, gedeputeerde: “De verbouwing van het voormalige pand van de Raad van Arbeid heeft voor mij twee elementen. Allereerst is het prettig dat een karakteristiek gebouw behouden blijft en een functie krijgt als onderwijshuisvesting. Ook vind ik het mooi dat de UM met het gebruik van het pand de dynamiek van studenten en jonge mensen in het hart van de stad Venlo brengt.”