Recreanten

Fietsen, wandelen, mountainbiken, paardrijden of genieten van de omgeving. In Greenport Venlo, gelegen tussen Venlo en Horst, wordt 400 hectare natuur (opnieuw) aangelegd. Die natuur ervaar je als je van station Horst/Sevenum over de Greenport Bikeway richting Venlo fiets, een rustige omgeving met veel groen en water. Daarnaast wordt de komende jaren Parc Zaarderheiken door Stichting Heyerhoven verder ontwikkeld tot natuur- en recreatiegebied.

Pieter: "Hier is alles wat we nodig hebben"

Pieter van Dreumel woont, samen met zijn vrouw, al 28 jaar in de Heierhoeve. Hij heeft het enorm naar zijn zin en hoopt nog vele jaren zijn hobby uit te voeren in Greenport Venlo. Pieter gaat verhuizen omdat zijn huidige huis plaats maakt voor een nieuw bedrijfspand. Toch denkt hij er niet aan om te verhuizen uit de Heierhoeve.

Pieter woont in de Heierhoeve omdat hij 28 jaar geleden begon als orthopedisch chirurg in het ziekenhuis van Venlo en Venray. “Ik ben toen gaan zoeken naar een huis dat centraal tussen deze plaatsen ligt. Dat hebben mijn vrouw en ik gevonden!” Naast een centrale ligging moest er ook plaats zijn voor een paard. “Mijn dochter, vrouw en ik rijden paard en ik vind het fijn om de paarden zelf aan huis te hebben,” aldus Pieter

2 Pieter van Dreumel Greenport Venlo Heierhoeven.JPG

Mennen
“Hoe ik ben begonnen met mennen weet ik niet meer precies. Ik weet wel dat mijn vrouw en ik begonnen met paardrijden toen we nog in de buurt van Rotterdam woonden. Mijn vrouw ging paardrijden en ik moest een keer komen kijken. Dat zag er zo onbeholpen uit, dat ik niets anders kon dan lachen,” lacht Pieter. Zijn vrouw vond dat Pieter het zelf ook maar eens moest proberen. “Zo ben ik begonnen met paardrijden.” 
“Nu rijd ik geen paard meer, maar doe ik aan mennen. Hierbij rijd ik met twee zelf gefokte paarden voor mijn koets. Hier ben ik super trots op. In dit gebied kan ik ook alle kanten op en zijn er zelfs speciale men-routes. Zo is er bijvoorbeeld een korte route hier in de buurt en een langere richting de Maasbreese bossen,” vertelt Pieter vol passie. Pieter hoopt dat hij zijn hobby nog minimaal 10 jaar kan blijven uitoefenen binnen Greenport Venlo.
“Ook mijn kleindochter vindt het heerlijk hier. Ze komt regelmatig om op haar eigen pony te rijden in het gebied,” zegt Pieter vol trots.

Verhuizen, naar een ander huis in dezelfde straat
“Je moet oude bomen niet verkassen,” vertelt Pieter met een glimlach op zijn gezicht. “Ook al moeten we plaatsmaken voor een nieuw bedrijfspand, we blijven heel graag wonen in de Heierhoeve. Daarom hebben we een huis gekocht in dezelfde straat. We hebben hier al onze sociale contacten in de buurt wonen. Op onze leeftijd is het moeilijk om dit soort contacten weer op te bouwen als je ergens heen verhuist waar je niemand kent.”
Bij het nieuwe huis is er ook plaats voor de paarden, vertelt Pieter. “Dat was een van de eisen. Nu staat er nog geen paardenstal, maar die wordt gebouwd voordat wij officieel in het nieuwe huis gaan wonen. Zo kan ik toch mijn hobby blijven uitoefenen.”

Windmolens
Naast het nieuwe huis van Pieter en zijn vrouw worden windmolens gebouwd. Pieter zegt hier het volgende over: “We zijn in Duitsland gaan luisteren naar de windmolens die hier ook komen te staan. Maar mijn vrouw en ik hoorden ze allebei niet. Dit komt misschien door mijn gehoorapparaten,” lacht Pieter. “Omdat de windmolens parallel aan het nieuwe huis staan en omdat de tuin op het zuiden ligt, krijgen we waarschijnlijk geen last van slagschaduw. Dus het maakt ons niet uit dat we tussen de windmolens gaan wonen.”

Iris Hendrix Greenport Venlo recreatie natuur ruiterpaden.jpg

Iris: "Fijn rijden over nieuwe ruiterpaden"

Voor haar vierde verjaardag kreeg Iris Hendrix haar eerste pony en nu, veertien jaar later, is ze nog steeds iedere dag bezig met haar grote passie: paarden. De zeventienjarige woont met haar ouders en tweelingzus in een huis mét paardenstal. Vier eigen paarden hebben hier een mooi thuis, kunnen fijn rijden in een aangelegde bak én hebben genoeg plek om in de weilanden rondom het huis lekker te grazen. Op dit moment werkt Iris als Groom bij een internationale springstal. “Ik ben dus echt de hele dag met paarden bezig en dat vind ik echt leuk. De paarden zijn super lief. Natuurlijk, ze kunnen ook gevaarlijk zijn dus je moet voorzichtig zijn. Maar als je hier goed mee kunt omgaan en je hebt je draai daarin gevonden, dan is het gewoon heel erg leuk,” aldus Iris.

We ontmoeten Iris bij haar thuis, samen met haar eigen paard Lewis. Lewis is een vijfjarige hengst en is de nieuwste aanwinst van de familie. “Lewis is nog erg jong en nog niet zo lang onder het zadel. Voor hem is het dus heel fijn dat er zo’n groot natuurgebied achter ons huis ligt, zo kunnen we lekker vaak rijden. In de zomer rij ik makkelijk 5 tot 6 keer in de week. ’s Avonds rijden we meestal in het natuurgebied achter ons huis en in het weekend gaan we met de paarden zwemmen of rijden we over het pas aangelegde ruiterpad hier in de buurt. Het is echt heel leuk dat zo’n pad er is en dat daar dus over wordt nagedacht. En een ruiterpad hoeft natuurlijk niet alleen maar gebruikt te worden door ruiters, je kunt er ook op fietsen of wandelen. 

Nieuwe natuur is een hele verbetering
Zes jaar geleden verruilde Iris met haar gezin hun toenmalige huis in Grubbenvorst voor het huis van haar opa en oma. Geen onbekend terrein voor Iris, want als kind was ze hier al veel te vinden. “Ik kan me nog goed herinneren hoe het hier vroeger was. Toen was er achter ons huis, zover als je kon kijken, alleen maar wei. Toen wij hier zes jaar geleden kwamen wonen was de Floriade net geweest. Toen had die weidegrond al plaats gemaakt voor een parkeerterrein. Kort daarna kwam het eerste bedrijventerrein en die gingen al snel aan de linker- en rechterkant uitbreiden.”

Het is nogal een verandering. Van weidelandschap zover je kunt kijken, naar grote bedrijven in je achtertuin. Wat je daarvan merkt als bewoner? “Last heb ik er niet van. Wij zijn natuurlijk wel gewend hoe het vroeger was dus het is zeker jammer dat het zo niet meer is. Maar als familie staan we er allemaal hetzelfde in: we bekijken het van de andere kant. Je kunt je wel altijd storen aan die gebouwen maar daar schiet je zelf helemaal niets mee op. De ontwikkeling van het gebied heeft er ook voor gezorgd dat er mooie paden en nieuwe natuur is aangelegd. Dat vind ik persoonlijk weer een hele verbetering. Paardrijden op een mooi pad of mooi stuk natuur is toch wat makkelijker dan paardrijden door de wei.”

Ik blijf hier lekker wonen
Waar Iris zichzelf over 5 jaar ziet? “Ik blijf in ieder geval hier lekker wonen. Mijn doel is ook om dan nog steeds met paarden te werken en dan vooral in de stal waar ik nu ook werk. Ik ben zelf het springen ook weer op aan het pakken en iedere week leer ik weer een beetje bij.”

Kay: "Heerlijk sporten in een veelzijdig gebied"

Kay Thijssen uit Sevenum is fanatiek wielrenner en hardloper. En dat doet hij steeds vaker in Greenport Venlo. “Ik zou tegen iedereen willen zeggen: Ga eens een rondje rennen, fietsen of wandelen in Greenport Venlo en laat je verrassen.”

Kay studeert bestuurskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dit jaar hoopt hij zijn diploma in ontvangst te nemen. De universiteit is dicht, waardoor hij online college volgt en thuis studeert. Een rondje rennen of een stuk fietsen is dan een welkome afwisseling. “Dat doe ik nu regelmatig in Greenport Venlo. De Greenport Bikeway vind ik ideaal. Het is rechttoe rechtaan, er komt weinig verkeer en de verlichting is goed in orde. Voor mij is het ideaal om een interval training te doen.”

De Sevenummer, die lid is van de Peelrunners en regelmatig wedstrijden loopt, komt graag in het gebied. “Ik vind het heerlijk om daar te sporten. Je wordt omringd door prachtige natuur en je komt regelmatig andere wandelaars en sporters tegen. Zo’n zwaaimomentje is altijd leuk”, vertelt Kay die nog een tip heeft voor sporters in het gebied. "Op de wielrenfiets neem ik ook altijd de fietsbruggen mee, voor Noord-Limburgse begrippen al een aardig heuveltje.” Hoe kwam Kay in aanraking met het gebied?

Kay thijssen 1.jpg

 “Om eerlijk te zijn kwam ik er voorheen niet zo veel, maar tijdens een fietstocht in de omgeving en omdat Greenport Venlo in mijn portefeuille valt als raadslid, belandde ik in het gebied en zag ik hoe mooi het hier is. Sindsdien ben ik er regelmatig te vinden. Ik zou dan ook iedereen kunnen aanraden om in het gebied te komen sporten of gebruik te maken van een van de aangelegde wandelpaden”, zegt Kay die stelt dat Greenport Venlo veel meer is dan alleen logistieke bedrijven. “Naast de bedrijven die zich hier vestigen, vindt veel natuurcompensatie plaats. Voor mij is het een dynamisch en veelzijdig gebied waar ik heerlijk kan sporten.”

Sjaak Huijs Greenport Venlo 2.png

Sjaak: "Elke dag op pad met camera"

Sjaak Huijs is hobbyfotograaf en bijna iedere dag te vinden in het Greenport gebied. Fotograferen is altijd al een hobby van Sjaak geweest, maar na zijn pensionering werd het een dagelijkse bezigheid.
Foto’s van vroeger
Dat die hobby uitgroeide tot een dagelijkse bezigheid heeft ook te maken met Sjaaks doel: “Ik wil met mijn foto’s ervoor zorgen dat er voor de volgende generatie ook beeldmateriaal ligt. Als we het hebben over foto’s van ‘vroeger’, dan gaat het vaak over foto’s van 70 of 80 jaar geleden. Deze generatie herkent zich daar niet meer in. Ik fotografeer graag en dit is dan ook wat ik na wil laten aan de volgende generatie.” 

In de regio verandert veel: oude woningen of bedrijven maken plaats voor nieuwe bedrijven, wegen en fietspaden worden aangelegd en bedrijven breiden uit. Laten die veranderingen nu net de zaken zijn die Sjaak graag vastlegt. “Alles wat er in de omgeving gebeurt, leg ik vast. Ik breng het oude en nieuwe in beeld. Ik heb foto’s van ieder bedrijf dat gebouwd is, van de eerste schep in de grond tot de oplevering. Wil je weten hoe de weg is aangelegd? Ik heb het allemaal op beeld. Van ieder project heb ik meer dan duizend foto’s. Daarnaast heb je natuurlijk veel natuur en dieren in het gebied. Bij de nieuw aangelegde waterpartijen vind je zoveel diersoorten. Vorig jaar heeft ook de torenvalk gebroed in het gebied en vijf jongen gekregen. Die heb ik ook vastgelegd,” aldus Sjaak.  

Een dag uit het leven van Sjaak
“Ik zit eigenlijk de eerste helft van de dag op de fiets en de andere helft achter de computer om de foto’s die ik heb gemaakt te bewerken. Daarbij moet ik zeggen dat ik geluk heb met mijn vrouw, die me vrijlaat om deze hobby uit te oefenen. Ik heb daarbij mijn vaste route die ik iedere dag fiets, mits het goed weer is. Met slecht weer fiets ik niet. De afgelopen jaren heb ik misschien wel twintigduizend kilometer gefietst en evenveel foto’s gemaakt,” zegt Sjaak.
De foto’s bewaart Sjaak op een harde schijf. Lachend zegt hij: “Al is er maar één iemand die ik er blij mee kan maken, dan ben ik al blij. Ik doe het ook niet om winst of iets te maken. Ik doe het omdat ik het leuk vind en omdat ik er plezier aan beleef. Iedereen die de foto’s wil zien, stuur ik ze op. Dan kunnen ze er een boek of filmpje van maken.”

Kleine camera
We gaan met Sjaak mee naar, Parc Zaarderheiken, een plek die op dit moment volop in ontwikkeling is en waar hij geregeld foto’s maakt: Het formaat van zijn camera valt meteen op: “Zoals je ziet heb ik geen grote camera. Als ik op de fiets zit, moet ik snel mijn camera kunnen pakken en beeld vastleggen. Ik heb helemaal geen tijd om die camera eerst in te stellen. Ik maak veel foto’s en dan zie ik thuis wel wat het geworden is.” 
In het gebied is Sjaak ondertussen geen onbekend gezicht meer. Tijdens de bouw van verschillende bedrijven heeft hij goed contact met uitvoerders, die laat hij dan ook weten dat hij foto’s maakt. “Dat vindt niemand een probleem. Het is natuurlijk ook niet dat ik iets verkoop of dat mijn foto’s in slechte handen komen. Dat is mijn intentie in ieder geval niet. Zo gauw als ik foto’s maak waar mensen op staan, ga ik daar verstandig mee om en vraag ik toestemming. Uitvoerders hebben me ook al vaker uitgenodigd voor een rondleiding, dat is ook wel bijzonder.”

Ria: "Ik geniet hier van de natuur"

Samen met een vriendin rijdt Ria Verdijk regelmatig met haar scootmobiel door Greenport Venlo en geniet ze van de waterpartijen en het groen. “Als oudere vind ik het heerlijk om hier te zijn. Ik geniet enorm van de rust.”
Ria rijdt via de nieuw aangelegde Greenport Bike Way. “Eenmaal in het gebied kun je stoppen waar je wil. Dat is met de scootmobiel wel zo handig. Meestal zitten we op de bankjes of gaan we op een muurtje zitten. Natuurlijk wel op een plek waarbij we mooi uitzicht hebben op het water of op het bos.”
Ria vertelt dat ze niet de enige is die voor de natuur naar het gebied trekt. “Het is er druk met mensen die een rondje gaan fietsen of een wandeling maken. We komen veel mensen tegen. In de zomer zien we zelfs mensen lekker zonnen tussen de bomen en wordt er door kinderen volop gespeeld. Voor ons is het gewoon écht een fijne plek om samen te zijn."

RiaVerdijk20200612_1724091.jpg